Kikertbrød

Kikerter er rike på proteiner og mange viktige næringsstoffer. I tillegg til dette gir de et saftig og næringsrikt brød som metter godt.

Kikerter er noe jeg prøver å bli flinkere til å anvende i matlaging, men ofte synes jeg det er utfordrende fordi de har en litt spesiell konsistens. Dermed blir det ofte til at jeg lager hummus, men ikke så mye annet enn det… Men så fikk jeg ideen om å lage et kikertbrød, og det ga et helt fantastisk godt resultat! Brødet ble luftig og ferskt, med en sprø skorpe. Denne oppskriften ga to store runde brød. I tillegg smaksatte jeg det ene av brødene med fersk sitrontimian.

Kikertbrød1

1 boks hermetiske kikerter, ca. 400 g
7 dl vann, lunktent
200 g finmalt rugmel
1 pose tørrgjær
800 g hvetemel
100 g sammalt hvete, grov
1 ts honning
1 ts salt

Start med å helle av laken på kikertene og skylle de godt i vann, helt til de slutter å skumme, og lukten av de er mindre intens. Hvis du har anledning kan du godt bløtlegge de over natten. Plukk vekk skall om du ser noen. Ha to ss vann over kikertene og mos de med stavmikser til en grøt.

Ha vann, de moste kikertene, rugmel og sammalt hvetemel i en bakebolle og miks dette sammen. Ha deretter i tørrgjær, honning og salt. Miks videre. Spe til slutt på med hvetemel til du får en smidig deig. Elt deigen i minimum 10 minutter. Sett deigen til side til heving under et tørkle i ca. 1-2 timer.

Hell deigen over på et melet underlag og elt den godt sammen. Del deigen i to og form til to runde baller. (Her valgte jeg å smaksette det ene brødet med fersk sitrontimian.) Ha disse over på hvert sitt bakepapirkledde stekebrett. Dekk de med et klede og la de etterheve i ca. 30 minutter. I mellomtiden kan du sette ovnen din på 250 grader over/undervarme. Bruk en skarp kniv til å skjære et kryss i overflaten til brødet. Ha brødet på nederste rille i ovnen. Skru så ned temperaturen til ca. 200 grader. Stek i 30-35 minutter til brødet har fått en sprø skorpe og lager en hul lyd når du banker på det. Hell brødet over på en rist å la det avkjøle.

Kikertbrød3

Author: Kristinesmat

Jeg heter Kristine, er 23 år og kommer fra Sunnmøre. Per dags dato bor jeg i Bergen og studerer til å bli ingeniør hos HVL. Matlaging er min store lidenskap, og noe jeg bruker mye av fritiden min på.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s