Hjortegryte med sprøstekt sopp og saltbakte tomater

Hva er vell bedre enn en kremet hjortegryte med møre kjøttbiter, sprø og smakfulle grønnsaker og nyrørte tyttebær til?

Advertisements

Ingredienser
Ca. 800 g hjortekjøtt
2 dl fløte
1 boks créme fraîche
5 dl kjøttbuljong
2-3 champignon
En skvett soyasaus
Smør
Fersk eller tørka timian
2 sjalottløk
Et fedd hvitløk
8 skiver med brunost
Kajennepepper
Salt og pepper

Tilbehør
Olivenolje
Rosenkål
Cherrytomater med stilk
Mandelpoteter
Tyttebærsyltetøy

Start med å sette på ei gryte med 5 dl vann og to buljongterninger i.

Når buljongvannet koker kan du begynne med å kutte kjøttet i passelige biter, deretter krydre det med pepper og salt, for så å brune kjøttet i flere omganger i ei steikepanne – gjerne i ei jernpanne hvis du har. Passe i så fall i på å varme opp panna forsiktig på svak varme, slik at varmen får bre seg utover i heile panneflata. Jeg bruker å sette på panna ca. 10-15 minutter før jeg skal bruke den på svak varme (hakk 3 eller 4 på komfyren). Dette for å unngå at panna blir varmere på midten enn i kantene.

Etter hvert som kjøttet er brunet legger du dette oppi buljongen. La dette stå å putre på svak varme i mellom 1-3 timer med grytelokk på. Til lengre det står, til mørere blir kjøttbitene.

Skrell potetene og legg de i kokende vann. Et veldig godt tips når du skal koke poteter er å sørge for at potetene har lik størrelse. Jeg bruker å la potetene koke i ca. 20 minutter (kommer an på størrelsen, er de veldig små kan du reduserer koketiden). Deretter heller jeg av vannet og setter på et grytelokk med en gang og lar de stå å trekke i sin egen damp i ca. 10 minutter. Da blir de saftige og gode, og man unngår melete, vasne poteter.

Skjær rosenkålen i to og legg de, sammen med tomatene, i en ildfast form. Hell over noen klunker med olivenolje. Ha grov kvernet pepper over, og noen klyper med salt over tomatene. Sett de inn i ovnen på 225 grader. La de steke i ca. 15 minutter.

Skjær champignonen i små biter, og sprøstek de i en stor kladd med smør. Ha på timian og grov kvernet pepper. Ha deretter i grovhakket sjalottløk og et fedd hvitløk, delt i to, og la dette surre i 1-2 minutt sammen med soppen, før du har alt sammen oppi gryta med buljongen og kjøttet.

Hell oppi noen skvetter med soyasaus og boksen med créme fraiche. Rør rundt. Ha deretter oppi skivene med brunost.  La dette stå å putre til potene, rosenkålen og tomatene er klare. Spe på med fløte før servering til ønsket konsistens på hjortegryta, og smak til med salt, pepper og kajennepepper.

Hjortegryte2
Server gryta sammen med potetene, de saltbakte tomatene, grillet rosenkål og tyttebærsyltetøy. Velbekomme!

Author: Kristinesmat

Jeg heter Kristine, er 23 år og kommer fra Sunnmøre. Per dags dato bor jeg i Bergen og studerer til å bli ingeniør hos HVL. Matlaging er min store lidenskap, og noe jeg bruker mye av fritiden min på.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s